TimoKärkkäinen On paljon harhaa...

Itävallan demareiden trollitehdas facebookissa - House of Cards kalpenee

  • Itävallan demareiden trollitehdas facebookissa - House of Cards kalpenee

Juuri Itävallan parlamenttivaalien (17.10.) alla maan liittokansleripuolue, sosialidemokraattien SPÖ rypee törkyisessä vaaliskandaalissa, jonka juonesta amerikkalaisen House of Cards -televisiosarjan käsikirjoittajat olisivat kateellisia.

Paikalliset demarit eivät tarvinneet Putinin trollitehtaita. He rakensivat oman trollitehtaan Wienin keskustaan.

Yli kuukauden vellonut skandaali pakotti SPÖ:n puoluesihteerin Georg Niedermühlbichlerin (sukunimi on aito eikä vitsi) eroamaan eilen lauantaina sekä puoluesihteerin että SPÖ:n vaalikampanjan vetäjän tehtävistä. Hän sanoi ottavansa vastuun skandaalin aiheuttaneen israelilaisen spin doctorin ja poliittisen hämähäkin Tal Silbersteinin pestaamisesta SPÖ:n vaalikonsultiksi viime vuoden lopussa.

"VAIN LAPSI VOI EREHTYÄ TÄLLAISEEN"

Itävaltalaiset lehdet Profil ja Presse olivat paljastaneet aiemmin launtaina, että Silberstein oli tehtaillut SPÖ:n laskuun 2 antisemitististä, rasistista ja ulkomaalaisvastaista valesivustoa Facebookiin konservatiivipuolue ÖVP:n puheenjohtajaa Sebastian Kurzia vastaan ja ainakin yksi SPÖ:n puoluetoimitsija oli ollut mukana.

ÖVP on pitkään syyttänyt SPÖ:tä sivujen takana olemisesta, mutta sosialidemokraatit ovat kuukausia kiistäneet olevansa tekemisissä niiden kanssa.

Puoluesihteeri väitti tiedotustilaisuudessaan, ettei ollut tiennyt mitään SPÖ:n kytköksistä sivuihin. Hän myönsi Silbersteinin palkkaamisen vaalineuvonantajaksi ”raskaaksi virheeksi” ja ihmetteli ”mikä ymmärtämätön lapsi voi ryhtyä tuollaiseen”.

VALEPROFIILEJA VASTUSTAJASTA FACEBOOKIIN JA RASISMIA

ÖVP:n puheenjohtajaa, ulkoministeriä ja gallupsuosikkia Sebastian Kurzia vastaan oli perustettu kaksi facebook -sivustoa, joista toinen oli naamioitu häntä arvostelevaksi äärioikeistolaiseksi sivustoksi ja toinen Kurzin puoliviralliseksi fanisivustoksi.

Kummankin takana oli Silberstein, jolla oli sosialidemokraattien kanssa sopimus vaalineuvonantajana toimimisesta. Ainakin yksi SPÖ:n puoluetoimiston työntekijä oli tietoinen ja mukana sivustojen ylläpidossa.

Sivustot katosivat perjantaina netistä, mutta ne löytyvät yhä Googlen välimuistiin tallentuneina sivuina.

”Totuus Sebastian Kurzista -sivuja oli arveltu äärioikeistolaisten ylläpitämiksi niiden rasistisen sävyn vuoksi. Sivuilla viljeltiin myös antisemitismiä.

Fanisivuksi naamioiduilla ”Me Sebastian Kurzin puolesta -sivuilla puolestaan ”ammuttiin yli” tarkoituksena karkoittaa liberaalit Kurzin potentiaaliset äänestäjät. Ne olivat ikäänkuin parodiaprofiili, joka kuitenkin oli naamioitu virallisiksi fanisivuiksi ja myös niistä löytyi rasismia ja ulkomaalaisvastaisuutta.

Heinäkuussa ulkoministerin ”fanisivuilla” mm. avattiin äänestys siitä, pitäisikö Itävallan sulkea Italian-rajansa pakolaisten tulon estämiseksi. Sen jälkeen ÖVP oli pyytänyt sivujen sulkemista ja epäillyt sosialidemokraattien olevan niiden takana.

"ON NIILLÄ POKKAA"

Vielä elokuussa SPÖ:n puoluesihteeri Niedermühlbichler väitti, että sivut päinvastoin toimivat sosialidemokraattien omaa liittokansleria Christian Kerniä vastaan. Hän sanoi, että

”kaiken huippuna ÖVP:llä on pokkaa väittää meitä vastuullisiksi näistä sivuista – tämä on kuin suoraan lokakampanjoinnin oppikirjasta”.

”Totuus Sebastian Kurzista” -sivuilla ilmestyi yhdessä vaiheessa myös ÖVP:n puheenjohtajaa pilkkaava video, joka oli tuotettu SPÖ:lle vaalimateriaalia tekevän yrityksen toimesta. SPÖ:n puoluetoimisto joutui selittämään, että video oli tehty puolueen sisäiseen vaalikoulutuskäyttöön, mutta joku oli levittänyt sen nettiin.

Lauantaina puoluesihteeri vakuutti, ettei hän ollut antanut määräyksiä Silbersteinille eikä tiennyt tämän sekaantuneen sivuihin. Hän oli kauhistunut ja vihjasi Silbersteinin kaksoisroolista.

Puoluesihteeri myönsi puoluetoimiston yhden virkailijan olleen tietoinen viestintäkonsultin touhuista. Virkailija on puoluesihteerin mukaan kuitenkin hoidossa vakavan onnettomuuden vuoksi, eikä häntä voida kuulla.

ULKOMAINEN JA KOTIMAINEN TÖRKYKONSULTTI

Silberstein on oiva esimerkki kansainvälisestä poliittisesta konsultista, joka häikäilemättä hyppii rahastamassa ja rahanarvoisia suhteita keräämässä maasta toiseen välittämättä, mitä poliittista suuntausta milloinkin neuvoo.

Hän on toiminut vaalineuvonantajana useille Israelin pääministereille, Ukrainan Julija Tymošenkolle sekä usealle Romanian pääministerille. Hän on toiminut molempien Itävallan edellisten sosialidemokraattisten liittokanslereiden, Alfred Gusenbauerin ja Werner Faymanin, vaalineuvonantajana.

Lauantaina Silberstein väitti jopa, että myös Kurzin esikunta oli ollut pari vuotta sitten kiinnostunut hänen vaalipalveluksistaan.

Silbersteinin kanssa Kurzin vastaisia Facebook -sivuja organisoi median mukaan itävaltalainen PR-konsultti Peter Puller, joka on samanlainen politiikan palkkasotilas. Vuonna 2005 hän masinoi Steinmarkin ÖVP:lle lokakampanjan osavaltion silloista sosialidemokraattista pääministeriä vastaan ja taannoin hän konsultoi liberaalipuolue NEOS:n Wienin kuntavaalikampanjaa.

ISRAELILAINEN NEUVONTANTAJA OLI ETSINTÄKUULUTETTU TALOUSRIKOLLINEN

Huhuja Silbersteinin hämäristä taustoista liikkui jo kuukausia sitten, mutta liitokansleri Kern kuittasi ne pötypuheina.

Kuin salamana taivaalta SPÖ:hön iski kuitenkin elokuun puolivälissä tieto, että Silberstein oli pidätetty Israelissa osallisena suuren luokan korruptioon ja rahanpesuun. Kävi ilmi, että hän oli myös Romanian hallituksen etsintäkuuluttama talousrikollinen.

Liittokansleri Kern ilmoitti, että kaikki sopimukset ”Silbersteinin ja hänen tiiminsä” kanssa irtisanottiin heti, kun tieto pidätyksestä tuli. Kern sanoi, että suhde Silbersteiniin olisi täytynyt sanoa irti jo paljon aiemmin.

Lisäksi hän vähätteli, että tällä oli ollut minimaalinen rooli vaalikampanjassa ja konsulttisopimus oli pitänyt sisällä lähinnä mielipidemittauksien tekemistä ja puheiden kirjoittamista.

TROLLAUS JATKUI, VAIKKA SYLTTYMESTARI EROTETTIIN

Profil -lehti väitti lauantaina, että Silbersteinin ”tiimi” oli ollut käytännössä SPÖ:n vaalikampanjan likaisten temppujen osasto, jolla oli 500 000 euron budjetti. Lehden mukaan tämä likaisten temppujen osasto oli jatkanut toimintaansa senkin jälkeen, kun puolue oli katkaissut suhteet Silbersteiniin.

Myös Facebookin valesivujen ylläpitoa oli jatkettu, kunnes tällä viikolla media alkoi tuoda esiin tietoja Silbersterinin osuudesta niihin.

http://diepresse.com/…/Tal-Silberstein-und-die-Wahrheit-ueb…

Liittokansleri Kern sanoi eilen, ettei SPÖ ole rahoittanuut eurollakaan Facebookin valesivuja. Media lietsoo kysymystä, jollei SPÖ ole rahoittanut, niin kuka on maksanut lokakampanjoinnin ja mahdollisen puolen miljoonan euron kassan. Tähän on tarttunut myös opposition oikeistopopulistinen FPÖ.

MIKSEIVÄT KELLOT SOINEET

Miksi SPÖ ylipäätään pestasi vaalineuvonantajakseen miehen, jolla on hämärä tausta ja joka jopa oli toisen EU-valtion etsintäkuuluttama?

Romanian korruptionvastainen virasto haki jo puoli vuotta sitten maaliskuussa 2017 Silbersteininille ja hänen israelilaiselle miljardöörikumppanilleen kansainvälisen pidätysmääräyksen 150 miljoonan euron vahingon aiheuttamisesta Romanian valtiolle. Käsiraudat kilahtivat ranteisiin elokuussa Israelissa.

Mikseivät puolueen puheenjohtaja ja puoluesihteeri haistaneet palaneen käryä, vaikka he nyt sanovat palkkaamista vakavaksi virheeksi?

TAUSTALLA BISNEKSEEN SIIRTYNYT EX-DEMARIKANSLERI

Sikseivät, että Silbersteinilla on paras mahdollinen linkki suoraan SPÖ:n huipulle: ex-liittokansleri ja puolueen entinen puheenjohtaja Alfred Gusenbauer. Hän käytti Silbersteinin vaalikonsultointia hyvällä menestyksellä omassa kanslerikampanjassaan vuonna 2002.

Suhde on säilynyt. Nykyään Gusenbauer ja Silberstein ovat tiiviit liikekumppanit.

Gusenbauer häärää konsultoimassa ja suhteita luomassa ison rahan bisneksessä siellä ja täällä vähintään yhtä innokkaasti kuin pari suomalaista ex-pääministeriä.

Gusenbauer on kosmopoliitti, joka sijoittaa, istuu yhtiöiden hallituksissa, lobbaa firmojen puolesta ja neuvoo poliitikkoja kolmella mantereella sujuvasti samaan aikaan, kun heiluttaa varapuheenjohtajan nuijaa Sosialistisessa Internationaalissa.

Silbersteinilla ja hänen nyt pidätetyllä israelilaisella miljardöörikumppanillaan on mielikuvituksellinen yritysten ja bisnesten verkosto ympäri maailmaa. Mukana on niin korruptiota kuin postilaatikkofirmoja veroparatiiseissa.

Monessa heidän bisneksessään ja firmassaan istuu jonkinsortin johtajan tai partnerin tittelillä punainen ex-liittokansleri Alfred Gusenbauer.

Median mukaan juuri Gusenbauer suositteli liittokansleri Kernille Silbersteinin palkkaamista vaalineuvonantajaksi. Hän oli Genosse, Toveri, joka laski käärmeen paratiisiin.

PORVARIPUOLUEET HYÖTYVÄT SKANDAALISTA

Vaikka puoluesihteeri uhrautui, media varmasti jatkaa vaaleihin asti Gusenbauerin hiostamista – ja todennäköisesti myös Kernin.

Lisäksi tultanee jo lähipäivinä kissojen ja koirien kanssa etsimään, kuka tai mikä maksoi väitetyn 500 000 euron kanssa lokakampanjointiin.

Tässä skandaalissa uhrin rooliin istutettu Sebastian Kurz nosti keväällä ÖVP:n kannatuksen hetkessä liki 15 % ylöspäin, kun valitutti itsensä puolueen puheenjohtajaksi. ÖVP on säilyttänyt gallupeissa paikkansa suurimpana puolueena. Hän on nyt EU:n nuorin ulkoministeri ja hänestä saattaa hyvin tulla EU:n nuorin pääministeri – ja nykyinen liittokansleri Kern saattaa puolueineen jäädä koko hallituksen ulkopuolelle.

Kannattajilleen Kurz on messias eikä tämä skandaali hänen sädekehäänsä ainakaan himmennä. Kuten suomalaiset, itävaltalaiset inhoavat amerikkalaistyylistä lokakampanjointia vaaleissa.

Myös oikeispopulistinen FPÖ hyötyy sosialidemokraattien skandaaleista. Se voi nyt vaaleihin asti roikkua liittokansleri Kernin lahkeessa kuin terrieri ja vaatia hänen eroaan.

Christian Kernille tökerö vaaliskandaali on erittäin vaikea vastoinkäyminen vaalikampanjassa, jonka hän on huolella ja ammattitaidolla rakentanut SPÖ:lle vastuullisen valtionhoitajapuolueen imagon varaan. Kern on yrittänyt koko ajan ohjata vaalikeskustelun asiakysymyksiin ja SPÖ:n saavutuksin hallituksessa.

 

PS. Itävallan liittokansleri Christian Kern piti iltapäivällä tiedotustilaisuuden sosialidemokraattisen puolueen SPÖ:n Facebook -skandaalista. Kern kiistää yhä, että SPÖ olisi sekaantunut kKurzia vastaan tehtyihin valtileihin Facebookissa. Hän sanoi, ettei puolue ole rahoittanut sellaisia. Kern lupasi, että asia tutkitaan perinpohjin puolueen sisällä.

Kern myönsi, että valetilien takana olleen israerilaisen konsultin Tal Silbersteinin palkkaaminen vaalineuvontoantajaksi oli suuri virhe SPÖ:ltä.

Kern oli närkästynyt siitä, että medialle oli vuodettu SPÖ:n puoluetoimiston sisäisiä sähköposteja. Hän vihjaili kilpailijapuolueiden olleen asemalla ja varoitti, että tällaisella voi olla oikeudellisia seuraamuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tässä nyt on ainakin yksi tapaus, jossa juutalainen on juutalaisvastaisen rasismin takana. Ei varmasti jää tietyissä piireissä unholaan. Pikemminkin veikkaan, että tehdään yleistyksiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos valaisevasta kirjoituksesta! Skandaali ei kuitenkaan näytä vaikuttaneen Itävallan puolueiden kannatukseen mitenkään, ainakaan toistaiseksi.
https://de.statista.com/statistik/daten/studie/288...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mites Suomen Facessa, mikä puolue ”salaisissa” keskustelussaan johtaa trolli- ja riitelytilastoa? Onko jokin puolue jonka keskusteluissa roskauutinen ja ikärasismi ovat rautaa, nuoret sensuroivat 7-kymppisiä ja asiantuntijat ja korkeimmin koulutetut tallotaan mennen tullen? Sydäritkin laskettaneen, kai ne on pantu merkille

Käyttäjän TimoKrkkinen kuva
Timo Kärkkäinen

En usko, että tämä skandaali paljon vaaliasetelmaa muuttaa. Se ehkä lähinnä vahvistaa OVP:n nousua suurimmaksi puolueeksi vielä varmemmaksi. SPÖ:n kannatus ehkä vähän tämän vuoksi jää alhaisemmaksi kuin muutoin. Sen kannattajat lienevät jo tässä vaiheessa aika varmaa joukkoa.

Sen luulisin ja soisin käyvän, että puolueen ex-puheenjohtaja Gusenbauer saisi tästä puolueelta kunnon potkun perseeseen ulos lopuistakin luottamustehtävistään ja ennen kaikkea ulos puolueen johdon vaikutuspiiristä. Hänen toimestahan kyseinen konsultti taas puolueen johdon likelle ui ja osoitti Gusenbauerilta huonoa arvostelukykyä mennä tälläistä tyyppiä suosittelemaan, kun hän itse kaverin hämäräbisneksissä mukana olleena varmasti tiesi mitä sieltä saattaa tulla.

Se onkin mielenkiintoinen kysymys, miten paljon puolueiden fb-sivuilla on muiden puolueiden trollausta ja miten paljon puolueet ylipäätään harjoittavat järjeselmällistä trollausts. Persuillahan se on ollut järjestelmällistä ja johdettua toimintaa jo alusta lähtien. SDP:stä tiedän, että puolue on vaalien alla tehnyt jonkin sortin johdettua trollausta somessa ainakin parissa viime vaalissa.

Itse tein pienen suppean arvioinnin suomalaisten puolueiden fb-sivuista 3 vuotta sitten ja vertasin niitä Saksan ja Britannian ja Ruotsin puolueiden fb-sivuihin. Saksassa ja Britanniassa SPD:n ja CDU:n sekä Britanniassa Labourin ja Toryjen fb-sivuilla oli ihan selvää trollausta kilpailioiden taholta. Suomen puolueiden sivuilla ei. Silloin niiden sivuilla ei ollut ylipäätään juuri mitään keskustelu tai vuorovaikutteisuuutaa. Hyvä idea. Voisi olla aika tehdä uudelleen vastaava pieni tutkimus ja verrata, mikä on ollut muutos.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin tämä uutinen skandaalista on levinnyut Saksaan. Kaikien eri lehtien politiikan osaston ykkösuutinen.

Skandaalin vaikutusta itse puolueriden kannatukseen on vielä vaikea arvioida. Skandaali räjähti SPÖ:n käsiin oikeastaan vasta eilen. Sen jälkeen ei vielä ole tyhty yhtäkään mielipidemittausta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset