Lipposen keskitysleirikaunaa ei olisi kaivattu

Koulutettuna historioitsijana olen ihmeissäni seurannut keskustelua, olivatko punavankileirit 1918 – 1919 keskitysleirejä.

Minusta vikaa on keskustelun molemmissa puoliskoissa.

Minäkin olen sitä mieltä, että puolustusministerin erityisavustajan twiitti "leiri mikä leiri, mikä olisi ollut vaihtoehto punaisten hoitamiseksi" oli typerä. Ministeri Niinistön olisi jo pelkästään sotahistorian dosenttina täytynyt ojentaa avustajaansa julkisesti. Samoin kuin vuonna 2015 valtiovarainministeri Rinne ojensi avustajaansa, joka oli somessa haukkunut istuvaa pääministeriä säälittäväksi ihmisraunioksi.

Punavankileirit eivät olleet natsileirejä

Punaisten leirit olivat keskitysleirejä sanan alkuperäisessä merkityksessä – vankileirejä kuten buurisodassa vuosisadan alussa. Ihmisiä kuoli aliravitsemukseen ja tauteihin, muttei heitä järjestelmällisesti tuhottu. Siinä merkityksessä myös Suomen sotavankileirit toisessa maailmansodassa olivat keskitysleirejä.

Kun Paavo Lipponen meni – minun mielestäni historiantajuttomastimöläyttämään, että punavankileirit olivat Euroopan ensimmäisiä keskitysleirejä, hänen olisi pitänyt tajuta, että Euroopassa keskitysleirit yhdistetään ennen kaikkea natsien tuhoamisleireihin.

Niille vietiin naisia ja pikkulapsia suoraan kaasutettavaksi kuolemaan. Niille joutui pelkästään siksi, että oli homokseksuaali tms., vaikkei ollut syyllistynyt yhtään mihinkään. Valkoisten rakentamat vankileirit eivät olleet sellaisia tuhoamisleirejä.

Lipposen motiivi ihmetyttää

Ihmettelen suuresti, miksi ja missä tarkoituksessa Paavo Lipponen halusi juuri Suomen 100 -vuotisjuhlan alla repiä haavoja auki heittämällä tällaisen keskitysleirivertauksen. Poliitikko, jonka maalitauluna aktiiviaikoina olivat kaiken maailman "kaunapoliitikot". Miksei hän edes pidätellyt puheitaan ensi vuoteen, joka on kansalaissodan merkkivuosi?

Kun Tammisaaren punavankileirille vihdoin saatiin muistomerkki vuonna 1993, sen paljastamista kunnioitti läsnäolollaan Tasavallan Presidentti Mauno Koivisto. Jos Mauno Koivisto eläisi yhä, kuka voi kuvitella, että hän menisi juuri itsenäisyyspäivän aattona antamaan sellaisen medialausunnon kuin Lipponen nyt antoi?

TimoKrkkinen
Sosialidemokraatit Helsinki

Viestintäammattilainen, ammattiyhdistysaktiivi ja valtiotieteiden maisteri

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu