TimoKärkkäinen On paljon harhaa...

Suomen politiikantoimittajia ei kiinnosta Saksa eikä EU:n tulevaisuus

  • CSU:n Horst Seehofer, CDU:n Angela Merkel ja SPD:n Martin Schulz
    CSU:n Horst Seehofer, CDU:n Angela Merkel ja SPD:n Martin Schulz

Suomen medialta menee suurin osa Saksan poliittisista uutisista sivu suun. Meillä seurataan ja kirjoitetaan Britannian ja Ranskan politiikasta paljon enemmän kuin Saksan.

Onko Saksa niin vaikea, ettei edes yritetä?

Viimeksi tämän huomasi eilisiltana, kun seurasi netistä median live-seurantaa MTV3:n presidentinvaalikeskustelusta Kallion kirkossa.

Mikä ergebnis?

Nils Thorvalds viittasi keskustelussa sosialidemokraattien sunnuntaina hyväksymään "Ergebnisse" -paperiin, jossa hänen mukaansa ”saksalaiset lupaavat maksaa EU-budjettiin enemmän, mikäli muut ovat solidaarisia" ja "Saksa ja Ranska ovat valmiita menemään vapaaehtoisten jäsenmaiden kanssa eteenpäin", ”mikä mahdollisuus on katsottava".

Helsingin Sanomien toimittaja kirjoitti vaalikeskustelun liveseurannassaan: "Thorvalds nostaa esiin saksalaisten Ergebnis-paperin EU:n tulevaisuudesta, jonka maan sosialidemokraatit tänään hyväksyivät".

MTV3:n toimittajan mielestä Thorvalds "sortui jopa vähän knoppailemaan tietämyksellään mm. Saksan tulevista hallitusneuvotteluista".

Kyse on Saksan hallitusneuvotteluissa toissa perjantaina sovitusta asiakirjasta, jota kutsutaan mm. nimillä "sondierungsergebnis" ja "sondierungspapier". Ainakin Saksan sosialidemokraatit julkistivat sen viime viikolla nettisivuillaan.

Kiinnostaisiko luonnos Saksan hallitusohjelmaksi?

"Sondierungergebnis" on neuvottelutulos oikeistolaisen CDU:n ja vasemmistolaisen SPD:n hallitustunnusteluista. Se on käytännössä jo luonnos mahdollisen tulevan suuren koalition hallitusohjelmaksi.

En muista nähneeni Saksan hallitusohjelmaluonnoksesta juuri uutisia lukuunottama Helsingin Sanomia. Suomalaispolitiikoista olen havainnut vain Thorvaldsin ja Timo Harakan kommentoineen sitä.

Paperin luulisi kiinnostavan Suomessakin, sillä Saksan tulevan hallitusohjelman kärkenä on EU:n uudistaminen. Neuvottelutuloksessa hahmotellaan Brexitin jälkeistä EU:ta, jota johdetaan entistä tiukemmin Ranskan ja Saksan vuorovedoin.

Investointiohjelmia, veronkierto kuriin EU:ssa, sosiaalipaketti

Hallitusohjelmaluonnoksessa halutaan luopua yksisilmäisestä säästökurista EU:ssa ja tehdä entistä suurempia unionin yhteisiä investointiohjelmia. Euroalueen yhtenäisyyttä halutaan vahvistaa.

EU:lle halutaan uusia työkaluja nuorisotyöttämyyden vähentämiseen. Halutaan tehdä EU:n sosiaalipaketti: yhtenäinen minimipalkka koko unionin alueelle ja sama palkka kaikille samaa työtä samalla alueella tekeville.

Yritykset halutaan velvoittaa maksamaan veronsa siinä EU-maassa, missä voittonsakin tekevät.

Saksalle ja Ranskalle uusi ystävyysopimus

Hallitusohjelmaluonnoksen mukaan CDU ja SPD haluavat pikaisesti solmia Ranskan kanssa uuden Élysée -sopimuksen, jolla viedään Eurooppaa eteenpäin. Élysée -sopimus oli Konrad Adenauerin ja Charles de Gaullen vuonna 1963 sopima ymmärrys yhteisistä toimista, joita Ranska ja Saksa haluvat keskenään ja Euroopassa tehdä.

Saksa kieltää aseviennin Jemeniin ja haluaa EU:n asevientipolitiikan

Saksan halltusohjelmaluonnoksesta olisi löytynyt pikkuisen uutista myös eiliseen MTV3:n presidentinvaalikeskusteluun.

Patrian vaunujen löytyminen Jemenistä sai viime viikolla liki kaikki presidenttiehdokkaat kieltämään uudet asevientiluvat sinne ja eduskuntaan puuhataan keskustelua Suomen asevientipolitiikasta.

Saksan hallitusohjelmaluonnoksessa halutaan vähentää edelleen Saksan asevientiä ja saattaa EU:ssa voimaan yhteinen asevientipolitiikka. Jos suuri koalitio syntyy, se ei tule myöntämään enää asevientilupia maihin, jotka ovat osallisina Jemenin taisteluissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Eihän suomalainen toimittajien nykypolvi osaa kieliä. Saksaa ei osata ja ruotsikin useimmille outoa. Venäjää, ranskaa, espanjaa osaa yksi sadasta auttavasti. Arabiaa tai kiinaa ei juuri kukaan.

Suomi on pitkään kehittynyt pikku-Amerikaksi. Möngerretään heikosti matkien jenkkienglantia ja ollaan kansainvälisiä olevinaan. Mongerruksen mukana tulee amerikkalainen tietämättömyys ja yhden totuuden media.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU on kipeä asia medialle ja useimmille poliitikoille, siksi siitä ei haluta keskustelua. Nuokin paperit kertoisi että täysin ajopuuna tässä liittovaltiossa ollaan, tietääkö edes pääministeri ja presidentti päätöksistä ennenkuin nämä on jo päätetty. Niinistö sanoi että hän ei halua liittovaltiota, no liittovaltiossahan tässä pitkälti jo ollaan ja varmaan tulee kannattamaan kaikkea lisäintegraatiota mitä Saksasta käsketään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset