TimoKärkkäinen On paljon harhaa...

Eduskunnassa on turha kinata: "aktivointia" Paavo Lipposesta Juha Sipilään

  • Kuva: Facebook / Heikki Turunen
    Kuva: Facebook / Heikki Turunen

Poliitikon muisti on muisti on hyvä, mutta lyhyt. Tänään eduskunnassa kinattiin, kuka on tehnyt mitä työllisyyspolitiikassa ja kuka ymmärtää työmarkkinoita ja kuka ei. Nykyhallituksen toimet ovat pitkälle meneviä, mutta Suomessa kaikkien hallistusten ja puolueiden pääsiallinen työllisyyspolitiikan kalupakki on ollut monenlainen "aktivointi".

Harvoin on tehty uudistuksia, joissa olisi merkittävästi parannettu työttömän toimeentuloturvaa, lisätty kunnollisia palveluja tai aktivoitu työtöntä porkkanalla. Useimmiten "aktivointi" on tarkoittaenut  keppiä laiskaksi ajatellulle työttömälle.

Ryhdyin muistelemaan, miten meillä on "aktivoitu" työttömiä. Koska "aktivoinnin" kulta-aika oli vv. 1990 -2010, keräsin listani siltä ajalta. "Aktivoinnin" aloitti Paavo Lipposen sateenkaarihallitus, jossa nimensä mukaisesti oli aika nippu puolueita.

1995: Tehtiin kenties historian suurin ja pysyvin työttömän toimeentuloturvan leikkaus. Arja Alhon ns. kannustinloukkutyöryhmän esityksestä työttömien veroaste nostettin kertaheitolla 2-kertaiseksi palkansaajien veroasteeseen nähden ja 1,5-kertaiseksi eläkeläisten veroasteeseen nähden.

1996: Määrättiin, että alle 20-vuotiaille kouluttamattomille työttömille voitiin maksaa työmarkkinatukea vain siltä ajalta, jona he osallistuivat aktiivitoimenpiteisiin.

Määrättiin, että toimeentulotukea leikataan 20 %:lla, jos työtön kieltäytyy työvoimapoliittisesta toimenpiteestä.

1997: Työmarkkinatuen ehdollistaminen ulotettiin alle 20 -vuotiaista alle 25 -vuotiaisiin. Alle 25-vuotiaille kouluttamattomille työttömille voitiin maksaa työmarkkinatukea vain siltä ajalta, jona he osallistuivat aktiivitoimenpiteisiin.

1998: Määrättiin, että toimeentulotukea leikataan 40 %:lla, jos työtön kieltäytyy toistuvasti työvoimapolittisesta toimenpiteestä.

2001: Alle 25 -vuotiaat työttömät velvoitettin osallistumaan palkattomaan työhön, jonka nimeksi keksittiin "kuntouttava työtoiminta". Palkattomasta työstä kieltäytymisestä seurasi työttömyysturvan katkaisu.

2003: Kiellettiin toimeentulotuen maksaminen hakijoille, jotka eivät olleet ensin ilmoittautuneet työttömiksi työnhakijoiksi.

2006: Pitkäaikaistyöttömät velvoitettiin osallistumaan aktiivitoimenpiteisiin. Kieltäytymistä seurasi työmarkkinatuen katkaisu ja putoaminen toimeentulotuelle.

2010: Myös yli 25 -vuotiaat pitkäaikaistyöttömät velvoitettin osallistumaan palkattomaan työhön eli kuntouttavaan työtoimintaan. Velvollisuus koski nyt kaikki pitkäaikaistyöttömiä. Palkattomasta työstä kieltäytymisestä seurasi työttömyysturvan katkaisu.

Tehtiin merkittävä ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaus eli työvoimapoliittinen koulutus alettiin laskea mukaan ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksupäivien enimmäismäärään. Aiemmin työvoimapoliittiseen koulutukseen meneminen oli katkaissut maksupäivien kulumisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Oikeastaan 2003 on ainut ehkä järkevä toimenpide.. Muut on on vaan pakotettua orjaduunia. Tai muuten turhia kuten nuo työmarkkinatuki jutut, koska silloin saa muita tukia. Tosin ovathan ne pienempiä summia, joten työttömiltä leikattiin.. On muuten jännä että vaikka mitä toimenpiteitä on tehty ja tullaan tekemään niin työllisyys ei kasva?.. Johtuukohan se vain siitä ettei Keppi toimi? vai mistä on kyse?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset