TimoKärkkäinen On paljon harhaa...

Säätytalon lobbareiden hattuleikit

  • Hallitusneuvottelijoita Säätytalon portailla. Kuvan henkilöt eivät liity kirjoitukseen. (Kuva: www.vn.fi)
    Hallitusneuvottelijoita Säätytalon portailla. Kuvan henkilöt eivät liity kirjoitukseen. (Kuva: www.vn.fi)

Henkilö A: Lobbausfirma - ministerin avustaja - lobbausfirma - ministerin avustaja - lobbausfirma - puolue - (ministerin avustaja 2019 -?).

Henkilö B: Puolue - ministerin avustaja - lobbausfirma - ministerin avustaja - etujärjestö - puolue - etujärjestö - (ministerin avustaja 2019-?).

Henkilö C: Ministerin avustaja – ministerin avustaja – etujärjestö - lobbausfirma - (ministerin avustaja 2019-?).

Henkilö D: Puolue - ministerin avustaja - etujärjestö -ministerin avustaja - etujärjestö - puolue-(ministerin avustaja 2019-?).

Henkilö  E: Ministerin avustaja - ministerin avustaja - ministerin avustaja - lobbausfirma - (ministerin avustaja 2019 -?).

Henkilö F: Ministerin avustaja - puolue -lobbausfirma - puolue - (ministerin avustaja 2019-?).

Siinä 6:n hallitusneuvotteluissa parhaillaan joko neuvottelijana tai poliittisena asiantuntijana vaikuttavan 3:a eri puoluetta edustavan henkilön uraputki viimeiseltä 10 vuodelta. Ja ennuste heidän seuraavasta siirrostaan.

"Hallitusohjelma voi parhaimmillaan olla 200-300 miljardin euron paperi neljäksi vuodeksi. Siitä neuvottelevien henkilöiden sidonnaisuudet eivät ole sattumaa, vaan perustuvat kilpailuun (Anders Blom IS 10.5.)".

"Nyt on kuitenkin huomattavissa erityisesti puolueissa kehitys kohti poliittisen vaikuttamisen ammattimaistumista. Etujen kilpailu ja puolueiden heikentyminen on lisännyt poliittisen vaikuttamisen ammattimaistumista." (Anders Blom IS 16.5.)

Hatut sekaisin

Ensimmäiseksi: näissä hallitusneuvotteluissa on hyvää, että valtioneuvoston sivuilla on kaikkien luettevissa kaikki henkilöt, jotka Säätytalolla seuraavat pari viikkoa huseeraavat. Näin ei ole ollut aina. Olisiko ensimmäinen kerta, kun koko porukka julkistetaan?

Toiseksi: näissä hallitusneuvotteluissa näyttää hääräävän ennätysmäinen joukko ihmisiä, joiden palkka tulee lobbarifirmalta tai etujärjestöltä. He voivat olla mukana puolueensa politiikan valmistelussa esimerkiksi työryhmissä, mutta niissäkin monesti juuri etujärjestöstatuksensa ansiosta.

Nämä henkilöt ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia ja joutuvat tämän tästä miettimään, minkä hatun tänään laittavat päähänsä. Puolueen, työnantajan vai asiakasyrityksen? Siinä voi mennä sekaisin hatuissa.

Puolueen uraihmisen kultainen kolmio

Kyllä lobbariutuneiden hallitusneuvottelujen arvostelussa on pohjaa.

Nyt puhutaan paljon "ilmiöistä". 2000 -luvun ilmiö on, että samat ihmiset sahaavat urallaan vuodesta toiseen ministerin avustajakunnan, lobbausfirman ja etujärjestön kultaisessa kolmiossa.

Vasemmiston uraihmisillä kolmion yksi kulma on ay-liike - oikeiston uraihmisillä työntantajajärjestöt. Blomin kertomalla tavalla kolmannen kulman muodostaa - jäsenkirjan väristä riippumatta - nykyään suuryrityksiä palveleva lobbausfirma.

Toki he voivat olla samalla mukana myös puolueensa sektoriohjelmatyössä - mutta niissäkin usein juuri etujärjestöasemansa ansiosta.

On perustelua kysyä alkavatko roolit sekoittua tässä karusellisssa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Hyvä tiivistys asiasta. Lobbausrekisteri ei kuvaamaasi ongelmaan tehoa lainkaan.

Vaikuttajaviestintätoimistojen palkkalistoilla ja osakkaina toimivat luotetut poliitikot itse. Ottavat lahjuksensa yrityksiltä ja etujärjestöiltä, mutta kuitenkin toimivat politiikan sisällä kuin päättäjät itse, vaikka eivät nappia ole juuri sillä hetkellä painamassa.

Käyttäjän HarriNissinen kuva
Harri Nissinen

Tämä on kyllä tärkeä aihe.

Eihän tälläisiä urakehityksiä voi keneltäkään vapaassa valtiossa estää, mutta kyllä nämä mahdolliset eturistiriidat politiikan tekemisessä tulisi selvittää hyvinkin kauaskantoisesti. Näin ollaan aina perillä, että kenen asioita politiikassa on todella saatettu ajaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset