TimoKärkkäinen On paljon harhaa...

Surkea sote sallitaan, koska puolet kansasta pääsee liian nopeasti lääkärille

2,5 miljoonan parempiosaisen kansalaisen joukkoa ei kiinnosta pätkääkään, pääsevätkö Etelä-Suomen eläkeläiset, työttömät tai monisairaat tai Itä-Suomen perähikiä-kuntien asukkaat lääkärille viikossa, kuukaudessa tai koskaan. Yle uutisoi tänään lauantaina, että jo puolella Suomen lapsiperheistä on yksityinen sairauskuluvakuutus. Sairauskuluvakuutus otetaan useinmiten jo ennen lapsen syntymää. Juuri tällaisten asioiden takia Suomessa ei tälläkään vaalikaudella saada aikaan ihmisille sotea, jossa köyhäkin pääsisi lääkärille jonottamatta. 

Sote jää mahoksi.

Miksi?

Koska Keskustan ja SDP:n lehmänkauppa 18 sotemaakunnasta on tuhoisa. Näiden hartiat jäävät liian pieniksi. Tarvittaisiin 9 sotealuetta eli 2 kertaa suuremmat sotealueet.

Miksi?

Koska ihmisten eriarvoisuutta lääkärille pääsyssä ei pystytä poistamaan niin kauan kuin tätä tavoitetta lyödään korville vaatimalla suuria säästöjä. Tasa-arvoinen hoitoon pääsy vaatii mittavan julkisen ja yksityisen terveyspalvelutuotannon yhdistämisen. Se maksaa. Sitä ei voi toteuttaa, jos reunaehtoina ovat suuret säästöt.

Miksi kansa tulee hyväksymään sen, että sote jää mahoksi?

Siksi, että vaaleissa äänestämässä käyvillä hyvinvoivilla on liian hyvin. Köyhät ja kipeät eivät äänestä.

1 800 000 työterveyspalveluja nauttivaa palkansaajaa, 125 000 opiskelijaterveydenhuoltoa nauttivaa opiskelijaa ja 600 000 yksityisen terveysvakuutuksen omaavaa lasta pääsevät päivässä lääkärille. Nyt ja tulevaisuudessa.

Tätä 2,5 miljoonan parempiosaisen kansalaisen joukkoa ei kiinnosta pätkääkään, pääsevätkö Etelä-Suomen eläkeläiset, työttömät tai monisairaat tai Itä-Suomen perähikiä-kuntien asukkaat lääkärille viikossa, kuukaudessa tai koskaan.

Suomessa on ja pysyy OECD:n jo 20 vuotta kauhistelema, kansalaiset eriarvoistava kahden kerroksen terveydenhuoltojärjestelmä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja kaiken lisäksi tätä 18 maakunnan soteuudistusta markkinoidaan säästöillä, jotka eivät tule sen myötä toteutumaan!

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Tuusulassa terveydenhoito toimii erinomaisesti kunnallisella tasolla

Toivotaan että sote ei pilaa sitä

Käyttäjän AkiLinden kuva
Aki Linden

Timo hei. Viiltävä analyysisi on lähellä omaani. Vaatiessani terveyskeskustoiminnan ”ylösrakentamista” ja erityisesti lääkärille pääsyn turvaamista, olen törmännyt kaikenlaisiin vastaväitteisiin ja verukkeisiin. On ”edistyksellisinä” itseään pitäviä ryhmiä ja ihmisiä, joiden mielestä se on jopa virheellinen tavoite. Itse uskon kuitenkin sen toteutumiseen. Tämä asia on itse asiassa koko kansanedustajuuteni päätehtävä. Se on huomattavasti paremmin toteutettavissa 18 järjestäjän mallissa kuin 180-300 järjestäjän eli nykyisessä mallissa. 9-12 alueeseen emme valitettavasti päässeet. Silti jo ”tässä ja nyt”, kuntien vielä vastatessa tästä toiminnasta, pitää taistella sen puolesta, esim ensi vuoden budjeteissa.

Marjatta Marttila

Hei Timo,
Olen helsinkiläinen eläkeläinen, eikä minulla ole ollut kohtuutonta odotteluaikaa JULKISEN puolen terveyspalveluihin. Sairastuessani olen saanut asianmukaista hoitoa heti. Väitän surkean soten olevan enemmän poliittinen kuin terveydellinen ongelma. Aivot jätetty narikkaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset