TimoKärkkäinen On paljon harhaa...

Helsinki, Turku, Berliini, Hampuri, München ja Köln ovat nyt vihreitä

  • Vihreiden vahvat kannatusalueet Saksan eurovaaleissa.
    Vihreiden vahvat kannatusalueet Saksan eurovaaleissa.
  • Kuva: Das Bild
    Kuva: Das Bild
  • 26-vuotias sinihiuksinen tubettaja Rezo pisti EU:n mahtavimman puolueen polvilleen eurovaaleissa.
    26-vuotias sinihiuksinen tubettaja Rezo pisti EU:n mahtavimman puolueen polvilleen eurovaaleissa.

Saksan ensimmäinen vihreä liittokansleri saattaa olla lähempänä kuin uskommekaan. Suomen eurovaaleissa Vihreä liitto nousi suurimmaksi puolueeksi suomalaisissa suurkaupungeissa Helsingissä ja Turussa. Helsingissä puolue sai 27.8 %.n ääniosuuden (+8 %) ja Turussa 25,3 %.n ääniosuuden (+13,3%). Vihreät saivat 5 suurimmasta kaupungista yli puolet koko maan äänistään.

Saksassa vihreät Die Grüne oli suurin puolue 9:ssä maan 10 suurimmasta kaupungista. Vain Essenissä puolue jäi puolen prosenttiyksikön päähän CDU:sta. Vihreät nousivat selvin luvuin suurimmaksi Saksan kaikissa neljässä miljoonakaupungissa: Berliinissä (27,8 %), Hampurissa (31,2 %), Münchenissä (31,2 %) ja Kölnissä (32,9 %).

Vihreät rokottivat entistä suurpuoluetta Saksan sosialidemokraatteja SPD:tä niin, että esimerkiksi pääkaupungissa Berliinissä demarit menettivät 42 %:a vuoden 2014 eurovaalien kannatuksestaan (2014 24 % > 2019 14 %). Toiseksi suurimmassa kaupungissa Hampurissa demarit menettivät 41 %:a vuoden 2014 eurovaalien kannatuksestaan (2014 33,8 % > 2019 19,8 %).

Kevennyksenä mainittakoon, että Hampurissa Saksan satiriipuolue Die Partei pesi tietyillä äänestysalueilla vanhoista suurpuolueista sosialidemokraatit ja jopa CDU:n. Puolue sai koko maasta 3 europarlamentaarikkoa. Puolue vaati ohjelmassaan muun muassa "kaikkea koskevan yleismaailmallisen oikeudenmukaisuuden toteuttamista, mutta joka tapauksessa kaksi kertaa niin paljon oikeudenmukaisuutta kuin SPD" sekä valtakunnallista hintajarrua oluelle.

Koko maassa demarit menettivät 1, 2 miljoonaa äänestäjää vihreille ja miljoona äänestäjää nukkuvien puolueelle. Konservatiivipuolue CDU:lta vihreät veivät samaten yli miljoona äänestäjää ja vasemmistopuolue Linkeltä puoli miljoonaa äänestäjää.

Saksan vihreät saivat koko maassa  kolmanneksen (33%) 18-24 -vuotiaiden äänistä. Entinen mahtipuolue SPD sai tässä ikäryhmässä vain kolmanneksen (11 %) siitä, mitä vihreät. 25-34 -vuotiaiden ryhmässä vihreät saivat 22 %:a ja SPD 13 %:a. Vasta 60-69 -vuotiaiden ikäryhmässä demarit (27 %) nousivat vihreitä (15 %) suuremmaksi.

Saksan demarit olivat vihreitä suositumpia vain eläkeläisten keskuudessa

Saksassa kuten Suomessa vihreitä hyödytti ilmastonmuutoksen nousu politiikan keskiöön. Saksalaisten mielestä (48 %) tärkein asia vaaleissa oli ilmastonmuutos.

Sosiaalisista ryhmistä Saksan vihreät olivat työntekijöiden keskuudessa yhtä suosittuja kuin demarit, toimihenkilöiden keskuudessa 2 kertaa niin suosittuja kuin demarit ja yrittäjien keskuudessa 3 kertaa suositumpia kuin demarit. Myös työttömät äänestivät vihreitä enemmän kuin SPD:tä. Vain eläkeläisten keskuudessa demarit nousivat suuremmaksi kuin vihreät.

On selkeää, että Saksan sosialidemokraatit ovat menettäneet kosketuksen kansaan. Yleinen arvio on, etteivät ihmiset enää hahmota, miksi heidän pitäisi valita vaaleissa sosialidemokraatit. Aikoinaan demariliittokanslerit olivat Saksassa Barack Obaman kaltaisia mediaseksikkäitä supertähtiä. Tänään sosialidemokraatti ei enää edes pääse liittokansleriksi.

Onko vain ajan kysymys, milloin Saksa saa ensimmäisen vihreän liittokanslerin?

SPD:n sisällä on kaikkien aiempien penkin alle menneiden vaalien tavoin alkanut jälkeen julkinen pyykinpesu. Muun muassa pari vuotta sitten syrjäytetyksi tullut entinen puheenjohtaja Sigmar Gabriel on vaatinut nykyjohtoa vastuuseen. SPD:n puoluesihteeri Lars Klingbeil vastasi hänelle kitkerästi: "Se, mitä emme tarvitse, on vanhoja vastuullisia kommentoimaan katsomosta".

Johtajakriiseissä rypeneiden Saksan demareiden toisinajattelija, nuorisojärjestö Jusojen puheenjohtaja Kevin Kühnert sanoi maanantaina: "Joka jälleen näkee tämän kokemuksen hoituvan henkilökeskustelulla ei ole ymmärtänyt, mitä eilen (vaalipäivänä) tapahtui. Meillä on vain 12 prosentin kannatus alle 60 -vuotiaiden keskuudessa! SPD uhkaa menettää kosketuksen valtaviin äänestäjäryhmiin, poliittisesti ja kulttuurisesti."

Kühnertin mukaan SPD ei ole antanut selkeää viestiä eurovaalien pääaiheessa ilmastopolitiikassa. "Meidän täytyy kertoa, että olemme ymmärtäneet", hän sanoo. Kühnert vaatii puoluetta nostamaan esiin ilmastopolitiikan mahdollisuudet tulevaisuuden teknologian innovaattorina muun muassa Saksalle tärkeässä autoteollisuudessa. Ihmisten työpaikkoja ja ilmastopolitiikkaa ei saa asettaa vastakkain, vaan päinvastoin.

Nuori tubettaja pisti Merkelin polvilleen

Vanhojen valtapuolueiden CDU:n ja SPD:n rökäletappiot eurovaaleissa ovat aiheuttaneet myös suupielet hymyyn vetäviä reaktioita. CDU:n puheenjohtaja Annegrett Kramp-Karrenbrauen ehti eilen jo vaatia, että Saksassa pitää ryhtyä rajoittamaan tai sääntelemään vaalien alla tapahtuvaa mielipidemuokkausta internetissä."Herää kysymys, pitääkö tavanomaisen viestinnän säännöt tässä ulottaa myös digitaaliseen viestintään, kyllä vai ei? Tämä on periaatteellinen kysymys."

Taustalla on 26-vuotiaan sinihiuksisen Youtube-tähden Rezon 55 minuutin pituinen video, jonka hän julkaisi viikkoa ennen vaaleja ja jossa hän lyttäsi CDU:n viime vuosikymmenien hallituspolitiikan. Videota on katsottu 12 miljoonaa kertaa tähän mennessä.

Rezon videon voi katsoa täältä:

https://

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Vihreät ovat nousseet monissa suurissa kaupungeissa Labour-blokin ykköspuolueeksi. Ei siinä pitäisi olla demareilla minkäänlaista protestin aihetta. Sdp ja Vihreät täydentävät mainiosti toisiaan. Eivät ne astu toistensa varpaille. Kummatkin taistelevat talouskysymyksissä reilumman ja oikeudenmukaisemman Suomen ja maailman puolesta.

Vihreällä nuorisolla on tapana sanoa, etteivät he varmaan koskaan saa minkäänlaista eläkettä, jos edes elävät eläkkeelle saakka tässä saastuneessa maailmassa. Demarivanhukset taas surkuttelevat vuosi vuodelta heikentyviä eläkkeitään, koska mikään hallitus vuoden 1994 jälkeen pohjastaan riippumatta ei ole suostunut korjaamaan taitetun eläkeindeksin huutavaa vääryyttä.

http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276678...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset