TimoKärkkäinen On paljon harhaa...

Tuoko Rinteen hallitus ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille?

Antti Rinteen hallitus aikoo jatkaa Sipilän hallituksen työtä ansiosidonnaisen työttömyysturvan hallinnoinnin uudistamiseksi. Se tarkoittaisi nykyisten puoli vuosisataa vanhojen ja liki muuttumattomina pysyneiden ammattiliittojen työttömyyskassojen ajan päättymistä. Aika näyttää, riittääkö Keskustan niskaote Rinteestä ja SDP:stä viemästä uudistuksen todeksi.

Iltalehti julkaisi tänään keskeisiä osia Rinteen hallituksen ohjelmasta. Erittäin merkittävä kohta on: "PJ-pöydässä: Ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille -jatkoselvitys." Jos tämä tuo todellisia tuloksia, se tulee olemaan Rinteen hallituksen suurimpia tasa-arvotekoja.

Keskusta on ajanut ammattiliittojen työttömyyskassoihin perustuvan järjestelmän korvaamista (ansioturva mukaan lukien) Kelan hallinnoimmalla yleisellä ja yksityisellä työttömyysvakuutuksella kaikki ne 60 vuotta, jotka ansiosidonnainen työttömyysturva on ollut olemassa. Tosin nyt Sipilän hallituksessa oltiin toistakin mieltä.

Rinne tyrmäsi vielä 2 kuukautta sitten

Antti Rinne suhtautui vielä vaalien alla kielteisesti siihen, että ammattiliittojen kassoihin kuuluvat ihmiset saisivat ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Hän totesi: "Voit itse valita, mihin järjestelmän osaan kuulut. On täysin itsesi päätettävissä, haluatko olla ansioturvan piirissä". Rinne kysyi "millainen on se ihminen, jolla ei ole varaa maksaa kanssan jäsenmaksua, nolla pilkku nolla jotakin".

Tämä lienee asioita, joissa vahvassa neuvotteluasemassa oleva Keskusta on päässyt taluttamaan pääministeriksi halajavaa SDP:n puheenjohtajaa.

Tällä hetkellä vuosittain 70 000 kansalaista jää vaille ansioturvan, johon heillä on oikeus ja jonka he ovat palkkansa sivukuluina ja veroinen maksaneet.

Syynä on nykyinen puoli vuosisataa vanha ammattiliittojen työttömyyskassoihin yksityistetty ja hajautettu järjestelmä. Se täytyy korvata selkeällä, julkisen toimijan hallussa olevalla universaalilla järjestelmällä, joka takaa ansiosidonnainen työttömyysturvan kaikille työttömäksi jääville, joille se kuuluu.

Rinteen hallitusohjelman kirjauksessa tarkoitetaan sen selvitystyön jatkamista, jonka Sipilän hallitus aloitti Sinisten aloitteesta. Aika näyttää, onko Keskustan niskaote pääministeri Rinteestä riittävän tiukka, että järjestelmän uudistamisessa edetään selvityksiä pidemmälle tällä hallituskaudella.

Mielestäni paras lähtökohta jatkotyölle on tuon selvityksen malli 3:

"Kolmas tapa olisi siirtää ansiosidonnainen turva Kelan vastuulle. Työttömyyskassajärjestelmä purettaisiin asteittain ja kassojen jäsenmaksun kerääminen loppuisi. Ansiosidonnaisen turvan ehdot eivät muuttuisi, mutta maksaja muuttuisi. Kotamäen mukaan kolmas vaihtoehto säästäisi hallinnollisia kustannuksia noin 40 miljoonaa euroa vuodessa, koska nykyjärjestelmässä on paljon päällekkäisyyksiä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Älä luulekaan, että Liiton miehet suostuu. Saavutetut edut näes.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kuuluuhan se nytkin kaikille, jotka työttömyyskassaan maksavat. Liiton jäsenyyttä ei vaadita.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Loimaan kassalla ei ole yleislakko-oikeutta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Millaisen osuuden työttömyyskassat maksavat ansiosidonnaisista? Oliko 5% vai alle?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tämä on hyvin olennainen seikka. Ja vastaus on karkeasti tuo 5%.

Tulee olemaan jännä nähdä, millaiseen kuvioon Rinteen ansiosidonnaisreformi perustuu.

Veikkaanpa, ettei kuitenkaan Lepomäen ryhmän taannoin ehdottamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset