TimoKärkkäinen On paljon harhaa...

Rinteen hallitusohjelma lupaa 400 haamulääkäriä ja lähettää laskun kunnille

Kuten aiemmissa blogikirjoituksissani arvelin, 7 päivän terveyskeskuslääkäritakuu jää Helsingin Sanomille viikonloppuna vuodetussa Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa ihan ilmaan. Hävittäjien hankinnasta kirjoitetaan seikkaperäisesti, mutta ihmisten hoitoon pääsystä kirjataan hurskaita toiveita. "Hoitotakuun kiristäminen maksaa vuoden 2023 tasossa noin 50 miljoonaa euroa...muun muassa paremmalla työnjohtamisella, digitalisaatiolla ja uusilla moniammatillisilla sote-keskuksilla tavoite voidaan saavuttaa noin tuhannen yleislääkärin lisäyksellä".

Viikon terveyskeskuslääkäritakuu luvataan voimaan vuonna 2023.

Mistä Rinteen hallitus taikoo 1000 uutta terveyskeskuslääkäriä vain 2,5 vuodessa? 

Se on mahdotonta edes teoriassa. 

Alle 65 -vuotiaiden (eli potentiaalisten terveyskeskuslääkärien) määrä kasvaa noin 600 lääkärillä vuosina 2019 - 2023. Osa heistä on jo tai menee yksityisiin yrityksiin, työterveyshuoltoon, sairaaloihin tai jatkaa erikoistumista kuten tälläkin hetkellä. Vain osa 600:sta siis on oikeasti potentiaalisia uusia terveyskeskuslääkäreitä. Työttömiä lääkäreitä ei ole Suomessa.

Lääkäriliitto arvioi, että terveyskeskusjonojen poisto vaatii 1000 lääkärin lisätyöpanoksen. Liiton arvioima kustannus olisi 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Lääkäriliiton arvion perusteella 1000 uuden lääkärin palkkaaminen hoitotakuuta toteuttamaan maksaa siis vähintään 200 miljoonaa euroa tällä vaalikaudella (käytännössä 2023-2024).

Rinteen hallitus lupaa tehdä sen 50 miljoonalla.

Kuka maksaa loput 150 miljoonaa?

Kunnat tietenkin. Jos löytävät vapaita lääkäreitä jostain.

Mitä sanoo Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Sirpa Paatero (sd)?

SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät siis maksattavat kunnilla hulppean vaalilupauksensa, jonka tiesivät epärealistiseksi alunperinkin.

Ei tarvitse olla oraakkeli ennustaakseen, että 1000 uutta terveyskeskuslääkäriä ei tule toteutumaan vajaassa 3 vuodessa. Sen näkee sokea Reettakin. Ja sosiaali- ja terveysministeriön sosialidemokraattinen terveydenhuoltopomo Kirsi Varhila

SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät tekivät vaaleissa häikäilemätöntä hokkuspokkusterveyspolitiikkaa saadakseen ääniä. Nyt ne näyttävät jatkavan hokkuspokkusterveyspolitiikkaansa hallituksessa hokkuspokkkushoitotakuulla. 

Rinteen hallitus hirttäytyy viikon terveyskeskustakuuseen samoin kuin Paavo Lipposen I hallitus hirttäytyi työttömyyden puolittamislupaukseensa, jonka SDP silloinkin niinikään tiesi alun perin mahdottomaksi. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Yksinkertainen ratkaisu on edelleen se, että kunnat jakavat kiihtyvään tahtiin palveluseteleitä yksityisille "pörriäisille".

Vihervasemmisto ihmettelee, että mitenkäs tässä näin kävi, kun tarkoitus oli ajaa yksityiset pois alalta. Yksityisen sektori valtaa terveysalan euraavan 10 vuoden aikana ! Se on hyvä, jos ihmisistä halutaan pitää huolta.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Jos tk-lääkärin palkkatarjousta nostetaan, sanoisin tasolle 25000 e/kk, on mahdollista että osa lääkäreistä tarttuu tarjoukseen. Nykyinen vajaan kymppitonnin palkkataso ei vaan riitä lääkäreille, joita ei tunnetusti flunssien, kipeiden nivelten ja alaselkävaivojen kanssa puuhastelu kiinnosta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Terveyskeskuslääkärien palkat ovat luokkaa 5000-7000 e kuukaudesssa, voi olla vähemmänkin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Aivan, kuten sanoin. On myös tehtävä ero virkapalkan ja keikkapalkan välillä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

---muun muassa paremmalla työnjohtamisella, digitalisaatiolla ja uusilla moniammatillisilla sote-keskuksilla tavoite voidaan saavuttaa noin tuhannen yleislääkärin lisäyksellä".

Viimeksi perjantaina jäi osa paperitöistä tekemättä, kun ohjelma leikkasi kiinni, ja käyttäjätuki oli sekin tietysti kiinni. Pahimmassa tapauksessa pitää taas huomenna aamupäivä käyttää potilashallinto-ohjelman uuteen asentamiseen koneelle.

Lahdessa tavataan sanoa, että Tieto Oy LISÄÄ TUSKAA.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset